Hva er fordelene og ulempene med et monopol?
Hva er fordelene og ulempene med et monopol?

Video: Hva er fordelene og ulempene med et monopol?

Video: Hva er fordelene og ulempene med et monopol?
Video: Exploring How This Plant Could Replace Concrete 2024, Kan
Anonim

Monopoler regnes generelt for å ha flere ulemper (høyere pris, færre insentiver til å være effektiv e.t.c). Derimot, monopoler kan også gi fordeler , for eksempel - stordriftsfordeler, (lavere gjennomsnittlige kostnader) og større evne til å finansiere forskning og utvikling.

Spørsmålet er også, hva er fordelene med et monopol?

Fordeler med å være et monopol for et firma. De kan kreve høyere priser og tjene mer penger enn i et konkurranseutsatt marked. Den kan dra nytte av stordriftsfordeler – ved å øke størrelsen kan de oppleve lavere gjennomsnittskostnader – viktig for bransjer med høye faste kostnader og mulighet for spesialisering.

På samme måte, hva er fordelene og ulempene med oligopol? De ulemper med oligopoler Høy konsentrasjon reduserer forbrukernes valgmuligheter. Kartellaktig oppførsel reduserer konkurransen og kan føre til høyere priser og redusert produksjon. Gitt mangel på konkurranse, kan oligopoler stå fritt til å delta i manipulering av forbrukernes beslutningsprosesser.

På samme måte kan man spørre, hva er ulempene med monopolmarkedet?

De ulemper med monopol til forbrukeren Begrense produksjonen til marked . Tar en høyere pris enn i en mer konkurransedyktig marked . Redusere forbrukeroverskudd og økonomisk velferd. Begrenser valg for forbrukere.

Hva er fordelene og ulempene med markedsstrukturen?

Nedenfor er noen av fordelene og ulempene ved hver markedsstruktur. I en perfekt konkurranse markedsstruktur, det er frihet til å gå inn og ut, produktene er homogene, det er et stort antall kjøpere og selgere, og i denne markedsstrukturen er bedriftene pristakere.

Anbefalt: