Hva er rollen til fagfellevurdering?
Hva er rollen til fagfellevurdering?

Video: Hva er rollen til fagfellevurdering?

Video: Hva er rollen til fagfellevurdering?
Video: Reformation 1517-2017 - hvad skete der lige der? 2024, Kan
Anonim

Fagfellevurdering innebærer å utsette forfatterens vitenskapelige arbeid og forskning for gransking av andre eksperter på samme område for å kontrollere dets gyldighet og evaluere egnetheten for publisering. EN fagfellevurdering hjelper forlaget med å avgjøre om et verk skal aksepteres.

Utover dette, hva er hovedformålet med fagfellevurdering?

Fagfellevurdering er ment å tjene to hovedformål. For det første fungerer det som et filter for å sikre at kun høy kvalitet forskning publiseres, spesielt i anerkjente tidsskrifter, ved å bestemme studiens gyldighet, betydning og originalitet.

For det andre, hva er et problem med fagfellevurdering? En ganske betydelig problem med fagfellevurdering er at det kan være utsatt for skjevhet fra anmelderne. Ikke bare er kvinner sterkt underrepresentert i fagfellevurdering prosess, men anmeldere er mye mer sannsynlig å ha en preferanse til arbeid utført av de som har samme kjønn som dem selv.

Vet også, hvordan fungerer en fagfellevurdering?

I vitenskapen, fagfellevurdering typisk virker noe sånt som dette: En gruppe forskere fullfører en studie og skriver den opp i form av en artikkel. De sender den til et tidsskrift for publisering. Tidsskriftets redaktører sender artikkelen til flere andre forskere som arbeid i samme felt (dvs. " kolleger "av fagfellevurdering ).

Hva er de forskjellige typene fagfellevurderinger?

De tre vanligste typer fagfellevurdering er: Enkel blind. Dobbelblind. Åpen anmeldelse.

Anbefalt: