Hva er de 6 endringsstadiene ifølge Prochaska?
Hva er de 6 endringsstadiene ifølge Prochaska?

Video: Hva er de 6 endringsstadiene ifølge Prochaska?

Video: Hva er de 6 endringsstadiene ifølge Prochaska?
Video: DET AFGØRENDE FORÅR - AFSNIT 7: FOR KLUBBEN 2024, Kan
Anonim

TTM antyder at individer beveger seg gjennom seks stadier av endring : prekontemplasjon, kontemplasjon, forberedelse, handling, vedlikehold og avslutning. Oppsigelse var ikke en del av den opprinnelige modellen og brukes sjeldnere ved anvendelse av stadier av endring for helserelatert atferd.

I forhold til dette, hva er endringsstadiene ifølge Prochaska og DiClemente?

[Episode 53] Dagens podcast er på Prochaska og DiClemente's (1983) Stadier av endring Modell. Denne modellen beskriver fem stadier som folk går gjennom på vei til endring : prekontemplasjon, kontemplasjon, forberedelse, handling og vedlikehold.

Spørsmålet er deretter, hva er endringsprosessene? De ti endringsprosessene er bevissthetsheving, motkondisjonering, dramatisk lettelse , miljørevaluering, hjelpende relasjoner, forsterkende ledelse, selvfrigjøring, selvrevaluering, sosial frigjøring og stimuluskontroll. Endringsprosessene er definert i tabellen nedenfor.

På denne måten, hva er de fem endringsstadiene?

Prochaska har funnet ut at folk som har lykkes med å gjøre positive endring i livet deres går gjennom fem spesifikk stadier : prekontemplasjon, kontemplasjon, forberedelse, handling og vedlikehold. Forhåndskontemplasjon er scene som det ikke er noen intensjon om endring oppførsel i overskuelig fremtid.

Hva er forberedelsesstadiet for endring?

Forberedelse er den scene der enkeltpersoner har til hensikt å ta skritt for å endring , vanligvis innen neste måned (DiClemente et al., 1991). PR blir sett på som en overgang snarere enn stabil scene , med individer som har til hensikt å gå videre til A i løpet av de neste 30 dagene (Grimley, Prochaska, Velicer, Blais, & DiClemente, 1994).

Anbefalt: