Hva gjør at stomata kan åpne og lukke?
Hva gjør at stomata kan åpne og lukke?

Video: Hva gjør at stomata kan åpne og lukke?

Video: Hva gjør at stomata kan åpne og lukke?
Video: Stomata | Opening and Closing of Stomata | Class 10 | Biology | ICSE Board | Home Revise 2024, Kan
Anonim

Åpning og lukking av stomata styres av økning eller reduksjon av oppløste stoffer i vaktcellene, som får dem til å henholdsvis ta opp eller miste vann. Generelt, stomata åpne om dagen og Lukk om natten. I løpet av dagen, stomata tett hvis bladene opplever mangel på vann, for eksempel under tørke.

På samme måte spørs det, når ville stomata bli lukket?

Vaktceller har en tendens til å åpne seg stomata på dagtid når det er mye sollys og tette stomata om natten når solen ikke er tilstede og fotosyntesen ikke finner sted. Det vil de også tette stomata hvis luften er tørr eller varm, noe som minimerer vanntap gjennom fordampning.

For det andre, hvordan åpner og lukker vaktceller seg? Vaktceller er i stand til å kontrollere hvordan åpen eller lukket stomata er ved å endre form. De er som et oppblåsbart sett med dører som gjør den åpning mellom de to celler bredere eller smalere. De vaktceller endre form avhengig av mengden vann og kaliumioner som er tilstede i celler dem selv.

På denne måten, hvorfor åpner stomata om dagen og stenger om natten?

De Åpning og Lukking av Stomata I planter. Vanligvis stomata er stengt kl natt og åpen under de dag på grunn av fotosyntesen. Planten kan ikke utføre fotosyntese kl natt , fordi det ikke er sollys, så den stomata lukkes for å forhindre tap av vann og gasser.

Hvordan kontrolleres åpning og lukking av stomata?

De åpning og lukking av stomata er kontrollert ved vaktcellene. I lys tar vaktceller opp vann ved osmose og blir turgide. Fordi deres indre vegger er stive, blir de trukket fra hverandre, åpning poren. I mørket går vann tapt og de indre veggene beveger seg sammen lukking poren.

Anbefalt: