Hva er aldehyd og keton?
Hva er aldehyd og keton?

Video: Hva er aldehyd og keton?

Video: Hva er aldehyd og keton?
Video: An Overview of Aldehydes and Ketones: Crash Course Organic Chemistry #27 2024, Kan
Anonim

Aldehyder henter navnet sitt fra dehydrering av alkoholer. Aldehyder inneholde karbonyl gruppe bundet til minst ett hydrogenatom. Ketoner inneholde karbonyl gruppe bundet til to karbonatomer. Aldehyder og ketoner er organiske forbindelser som inneholder en karbonyl funksjonell gruppe, C=O.

På samme måte spør folk, hva er forskjellen mellom et aldehyd og et keton?

Du vil huske at forskjellen mellom et aldehyd og et keton er tilstedeværelsen av et hydrogenatom festet til karbon-oksygen dobbeltbindingen i aldehydet . Ketoner har ikke det hydrogenet. Tilstedeværelsen av det hydrogenatomet gjør aldehyder veldig lett å oksidere (dvs. de er sterke reduksjonsmidler).

Foruten ovenfor, hva brukes aldehyder og ketoner til? I husholdningen er aceton brukt som en neglemalingsfjerner og malingtynner. I medisin er det det brukt i kjemisk peeling og for aknebehandlinger. Metyletyl keton (MEK), kjemisk butanon, er et vanlig løsningsmiddel. Det er brukt i produksjon av tekstiler, lakk, plast, malingsfjerner, parafinvoks m.m.

Angående dette, hva er den funksjonelle gruppen til en aldehyd en keton?

Aldehyder og ketoner er organiske forbindelser som inneholder en karbonylfunksjonell gruppe, C=O. Karbonatomet i denne gruppen har to gjenværende bindinger som kan være okkupert av hydrogen eller alkyl eller arylsubstituenter.

Hva er polyhydroksyaldehyder og ketoner?

Polyhydroksyaldehyder er organiske forbindelser som inneholder mange hydroksylgrupper (-OH) og en aldehyd gruppe (-C(=O)H) mens Polyhydroksyketoner er organiske forbindelser som inneholder mange hydroksylgrupper og en keton gruppe (-C(=O)-). Imidlertid har begge disse forbindelsene karbonylgrupper.

Anbefalt: